Pages

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, January 02, 2010

ahlan wasahlan 2010...!!!!!!!

assalamualaikum

arini dh 3.1.2010...dh 3 ari kita masuk dlm tahun yg baru iaitu 2010...smoga tahun ini kita d beri keberkatan dan kerahmatan dlm hidup..smoga juga kita bisa bermuhasabah diri dan beristiqamah dlm stiap perkara yg kita buat, aku harap sgt aku dpt bt yg terbaik utk sem nie..uwaa...teringt balik result...sedih la plak..aku rasa yg aku bleh buat..tp knapa masih takat tu ja ak dapat.??
tapi tu la..rezeki aku dh mmg byk tu ja..aku pon xleh nak bt pa lg dh..kira alhamdulillah la...dpt 3 lg..org lain ada yg jtuh smpi 2 huk2...

okla...sem nie aku amik subjek

1. pengantar psikologi

2. epidemiologi persekitaran pekerjaan

3. toksikologi industri

4. kesihatan pengguna

5. keselamatan industri


nmpk mcm tough ja...uwaaa ak perlukan bantuan..ya ALLAH kuatkan aku...

~~~~~~~sekadar renungan bersama~~~~~~~~~~

1. Senyum itu tanda kemesraan, diberi kepada manusia dianggap sedekah. Ketawa itu lambang kelalaian. Selalu dilakukan hati akan mati. Dibuat di hadapan manusia menghilangkan maruah
diri.

2. Setiap kesalahan yang dilakukan jadikanlah pengajaran, insaflah ini tanda kelemahan diri, kesalilah keterlanjuran itu dan berazamlah tidak mengulanginya lagi.

3. Syukur nikmat dan sabar di dalam ujian amat mudah diucapkan tetapi amat sulit dilaksanakan.

4. Kesenangan dan kemewahan selalunya membawa kepada kesombongan dan kelalaian. Kesusahan dan penderitaan itu, selalunya membawa kekecewaan dan putus asa, kecuali orang yang mukmin.

5. Di antara tanda-tanda orang-orang yang sombong itu cepat melahirkan sifat marah, suka memotong percakapan orang, suka bermujadalah yakni bertegang leher, nampak di mukanya rasa tidak senang jika ada orang yang lebih darinya di satu majlis, bercakap meninggikan suara, pantang ditegur, tidak ada tanda-tanda kesal di atas kesalahan.

6. Orang yang sudah hilang sifat marah - dayus, cepat melahirkan sifat marah - lemah mujahadah. Orang yang ada sifat marah tapi dapat disembunyikan kecuali di tempat-tempat yang munasabah inilah manusia normal.

7. Tahu diri kita hamba itu adalah ilmu, merasa diri kita itu hamba itu penghayatan, yang kedua inilah akan lahir sifat tawaduk, malu, khusyuk, takut, hina dan lain-lain lagi sifat kehambaan.

8. Jika kita mengingati dosa, kita tidak nampak lagi kebaikan kita, apatah lagi untuk dibanggakan.

9. Lahirkan kemesraan kita sesama manusia kerana itu adalah haknya tapi jangan putus hati kita dengan Allah, ini adalah hakNya pula.

10. Apabila rasa senang dengan pujian, rasa sakit dengan kehinaan menunjukkan kita ada kepentingan peribadi, tanda kita tidak ikhlas membuat kebaikan.

No comments:

NAK REZEKI MURAH TAK?

LINKAGE~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email